Gijs

Bentley Alberta Canada.

Onze/mijn emigratie avontuur begint in maart 2005. Na een bezoek aan de emigratie beurs besloten wij de droom om te zetten in een daadwerkelijke aanvraag. Oktober 2005 alle papieren naar Berlijn om vervolgens ergens in Juli 2007 weer eens wat te horen, namelijk een interview met het hele gezin in Berlijn. Daarna in augustus de medische keuring bij de legendarische dokter Meurs, en in oktober de paspoorten opgestuurd. Toen ook het huis te koop gezet dat duurde helaas 2,5 jaar eer het verkocht was. In oktober 2008 met het hele gezin geland en allemaal PR geworden. In die tussen liggende  periode had mijn oudste dochter al laten weten niet meer mee te gaan.

Mag want ze is dan inmiddels 23 en heeft een  leuke relatie. Dan raak ik ook nog werkeloos en laat Yvonne aan mij weten dat ze wil scheiden. Dit alles resulteert natuurlijk in het feit dat de hele verhuizing naar Canada op een laag pitje komt te staan .Maar goed het huis is per maart 2010 overgedragen ,zei het voor veeeeel minder dan gehoopt en daarbij opgeteld kost de echtscheiding ook een beste duit. Dus geld om te emigreren is er niet meer. Ik had sinds januari 2010  weer een fatsoenlijke baan gevonden en ben als een idioot gaan sparen om enerzijds mijn financiën weer in orde te krijgen en anderzijds in mijn achterhoofd dat ik wellicht toch wel mijn droom waar wil maken. In oktober 2010 nog eens naar BC en AB op vakantie om te kijken of ik dit echt wil en dan wellicht wel alleen. Thuis gekomen nog eens met mijn jongste dochter waar ik mee  samen woon en ook mijn grote vriend Sam, haar zoontje overleg gehad en verteld dat ik toch wel graag naar Canada wil. Tot mijn verbazing willen ze mee. Ik vond dat geweldig natuurlijk. Dus zijn we op 7 Mei 2011 aangekomen in Calgary en tijdelijk gaan wonen in Red-Deer. De reden voor deze stad is simpel. In Alberta is veel werk en dat had ik snel nodig.  Red-Deer ligt gunstig tussen 2 steden in namelijk Calgary in het zuiden en Edmonton in het noorden. Wat dat betreft kreeg ik gelijk want op zaterdag aangekomen en donderdag een interview en vrijdag aan het werk. Moest er wel voor naar Bentley verhuizen. Dat ligt 40km noord west van Red-Deer en heeft ongeveer 1100 inwoners. Mijn dochter echter vond het allemaal niets en is na 3 weken met Sam weer naar Nederland vertrokken. Ze heeft het hele avontuur erg onderschat wat het inhoud om weer met niets te beginnen. Dat heeft me erg veel verdriet gedaan en heb in de weken erna regelmatig met de gedachte gespeeld om ook weer terug te gaan naar Nederland. Maar ik besefte ook meteen dat ik in Nederland ook opnieuw moet beginnen want ik ben naar Canada gekomen met vele malen minder dan het vereiste bedrag echt een minimaal budget. Dus ik ben gebleven en begin het steeds beter naar mijn zin te krijgen hier. De overweldigende natuur de ruimte de vriendelijkheid bevallen me prima. Heb een aardig oud huisje gehuurd en een oude Ford Lincoln towncar om mee rond te cruisen gekocht en ook nog een nog oudere Ford pick-up met camper om er op uit te trekken in mijn spaarzame vrije tijd. Als je een beetje rond kijkt koop je hier voor erg weinig een redelijk betrouwbare auto. Natuurlijk is een beetje geluk dan ook nodig. Dus het is mogelijk om hier iets op te bouwen maar vergeet nooit dat je er kei hard voor moet werken. Hier is het redelijk gewoon om  50 tot 60 uur te werken, en niet werken is geen inkomen, lekker simpel.

In Nederland had ik de laatste jaren een leuke leidinggevende functie  op management gebied Nu sta ik op bouw en sjouw kruiwagens met gravel, instaleer ramen en deuren die we zelf verkopen, hou me bezig met het bouwen van geo thermal installaties en het onderhoud ervan en help tegen betaling hier in het dorp een vriend een huis te bouwen. Dus iets compleet anders dan ik gewend was , sta je daar voor open dan vind je zonder meer werk in Alberta.

Voor diegene nog aan de emigratie moeten beginnen wil ik een advies meegeven kijk in de spiegel en vraag je goed af of je relatie bestand is tegen de enorme rollercoaster waar je in terecht komt en of je dit beide even graag wil. Wil graag een voorbeeld geven, de dag na mijn aankomst besefte ik heel goed dat ik eigenlijk niemand echt ken hier in dit enorme land. Niemand kent mij en zit dus ook niet op mij te wachten. Ik weet niet eens waar ik een ei moet kopen laat staan dat ik de kost kan verdienen…….was best eng.

Mijn verwachtingen zijn simpel. Ik blijf hier nog wel een tijdje maak op een gegeven moment de balans op tussen het gemis van mijn kinderen en kleinkinderen en Canada en zal dan een beslissing nemen Nederland of Canada. Als ik voor Canada kies wil ik  de kost kunnen verdienen, mijn eigen huis bouwen. Op tijd kunnen gaan vissen. Jaag geen carrière meer na. Gewoon gelukkig zijn en me goed voelen. 

Al met al ben ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb en Alberta is een geweldige provincie met legio mogelijkheden.

Indien iemand vragen of informatie nodig heeft kun je altijd contact met me opnemen via dit email adres gbwillems@gmail.com

Succes Gijs´╗┐

´╗┐

 

Photo Gallery!

Posted on: Maandag 18 Juli 2011